Vegetarisch op wintersport

Afgelopen week ben ik samen met de familie een weekje op wintersport geweest. Wat hebben we het weer gezellig gehad samen! We zaten dit jaar voor de tweede keer in Zell am See, een super mooi skigebied aan de Zeller See. Met Kaprun en Saalbach-Hinterglemm om de hoek ontbreekt het je hier aan niks. Ook als je niet zo'n fervent skiër bent (zoals ik), is Zell am See een heel fijn skigebied. Je vindt er veel brede blauwe pistes en de allerbeste terrasjes! Benieuwd hoe we het verder gehad hebben? Lees dan mee! 

Ik moet eerlijk toegeven dat ik zelf eigenlijk helemaal niet zo'n wintersporter ben. Ik heb er een echte haat-liefdeverhouding mee. Elk jaar weer heb ik genoeg momenten dat ik tegen mezelf zeg: 'Dit is de laatste keer!' Meestal is dit 's ochtends, na het ontbijt...

Daar loop je dan, op naar de skilift, in een bloedheet skipak, met de ski's op je schouders in van die veel te zware skischoenen. Wat een knokpartij... En dan sta je dus nog niet eens op de piste! Eenmaal boven begint het echte strijden pas. Bloednerveus word ik ervan als ik die ski's weer eens niet aan krijg. Het idee dat mijn vader en mijn broertje elk moment weg kunnen skiën (want dat doen ze), maakt het er ook niet bepaald beter op. Als ik mijn ski's dan eindelijk aan gekregen heb, is de rest al begonnen aan hun afdaling. Ze zijn immers niet helemaal naar Oostenrijk gekomen 'om hun vakantie wachtend door te brengen'. Met de frustratie nog vers in mijn lijf ga ik de eerste piste af. Ik trotseer steile hellingen, mensenmassa's en ijzige platen. Bijna onderaan de piste, nog in volle concentratie, hoor ik mijn familie roepen: "Kom op Sjaan! Haal je anker binnen!" Sjaan staat in dit geval dus voor 'Sjaan Achteraan'... Dat kan er ook nog wel bij! Nee, ik kan nou niet zeggen dat ik me moeiteloos door zo'n wintersportvakantie heen beweeg.

Waarom ik dan toch elk jaar weer mee ga op wintersport? Dat zal ik je in dit artikel laten zien. Ik laat je ook gelijk zien dat het helemaal niet moeilijk is om vegetarische keuzes te maken in Oostenrijk. Hoewel het op het eerste gezicht misschien niet zo lijkt, kun je hier echt heerlijk vegetarisch eten! 

Dit was het huis waar we deze vakantie in verbleven. Bij de aanblik van de typisch Oostenrijkse stijl word ik direct gelukkig! Dit hoort voor mij echt bij de wintersport. Het interieur was ook zo lekker ouderwets. Ik hou ervan! We hadden per tweetal een eigen slaap- en badkamer. Dit jaar gelukkig dus geen lange rij voor de douche. ;-)

Een beter vakantiemoment dan dit kan ik me niet bedenken... Bijkomen op een Oostenrijks terrasje met de lekkerste Heisse Schoko ooit. Nee, zo krijg je ze thuis echt niet! Als ik daar zo op zo'n terras zit, dan weet ik weer waar ik het allemaal voor doe. Ultiem genieten! 

Een van mijn favoriete Oostenrijkse gerechten is een Tiroler Gröstl. Ik heb er gelukkig al eens een recept voor gedeeld. Eigenlijk bevat dit gerecht spekjes, maar als je vraagt of ze een vegetarische versie voor je willen maken, is dit meestal geen probleem. Soms doen ze er dan zelfs groenten voor je doorheen! Deze vegetarische Gröstl bestond alleen uit aardappel en ei en hij was super lekker. Zonder de spekjes ligt dit gerecht ook wat minder zwaar op de maag. Dit vind ik eigenlijk alleen maar fijn als ik de hele middag nog moet skiën!

Kaiserschmarrn zijn gelukkig in elk restaurant wel te krijgen. Dit zijn luchtige stukjes pannenkoek, die zijn gekaramelliseerd in de pan. Te lekker! Op de foto serveerden ze de Kaiserschmarrn voor twee personen in een grote koekenpan. In dit geval kregen we er een cranberry compote bij, maar je ziet het ook vaak met appelmoes. 

Voor mijn moeder neem ik vaak een zakje Kaiserschmarrn mix mee naar huis. Ik maak mijn Kaiserschmarrn het liefst zelf, maar  dit is soms nog best even een klus. Als je geen zin hebt in gedoe, maar wel thuis lekkere Kaiserschmarrn wilt eten, zou ik dus zeker even kijken in de supermarkt! Je hoeft bij deze mix alleen nog maar wat water toe te voegen en je hebt twee varianten. Sowieso hebben ze in Oostenrijk een heel andere bakafdeling dan bij ons in de supermarkt. Zelfs in de kleine lokale supermarktjes kun je al leuke bakingrediënten vinden. Kijken dus!

Nog zo'n heerlijk Oostenrijks gerecht: Kasnocken! Kasnocken zou ik elke dag wel kunnen eten op de piste. Als er niet zo veel andere lekkere gerechten waren geweest, had ik dat ook zeker gedaan! Kasnocken worden in andere landen ook wel Käsespätzle genoemd. Dit is een gerecht op basis van deegwaren en bergkaas. Meestal wordt het geserveerd met bieslook en gefrituurde uitjes. Absoluut een van mijn favoriete gerechten in Oostenrijk!

Omdat er thuis altijd weer een moment komt dat ik verlang naar mijn Kasnocken op de piste, neem ik uit Oostenrijk standaard twee zakken Spätzle mee. Dit scheelt super veel werk en tijd in de keuken! Met deze Spätzle heb je je Kasnocken binnen een kwartier op tafel staan. Ik zal mijn recept voor Kasnocken zo snel mogelijk met jullie delen. Die wil je namelijk niet missen! 

Deze mag je nooit vergeten mee te nemen uit Oostenrijk! Echte Salzburger Mozartkugeln. Deze bonbons zijn van binnen gevuld met marsepein, omringd door een laagje donkere en een laagje lichte notencrème en hebben van buiten een laag chocolade... Ik moet nu wel stoppen, anders zijn die van mij straks op en ik had beloofd ze nog met de rest van de familie te delen. Hoe dan ook, als je in Oostenrijk bent: neem Mozartkugeln mee! 

Deze Oostenrijkse wafeltjes heb ik dit jaar ook maar weer in mijn winkelmandje gestopt. De wafels zijn typisch Weens en hebben een vulling van hazelnotencrème. Ze zijn niet zo lekker als de Mozartkugeln (dat is onmogelijk), maar toch leuk om mee te nemen! Ik vind ze altijd ideaal voor de lange autoreis. 

Iets anders dat je zeker even moet uitproberen als je in Oostenrijk bent, zijn de Schnapps. Dit zijn een soort likeuren en je hebt ze in verschillende smaken. De bekendste zijn perzik, appel, peer en hazelnoot. Als je een Schnapps in de Après-skitent bestelt, worden ze vaak met een bijpassend vruchtje erin geserveerd. Je kunt Schnapps in de Oostenrijkse supermarkten in grote flessen kopen. Super leuk voor een avondje thuis!

Soms, als de pistes rustig zijn en ik me geen zorgen hoef te maken om steile stukken, is het skiën dan toch ook wel weer heel lekker. Gewoon even nergens anders aan hoeven denken dan de piste! Gelukkig hebben we dit jaar ook veel mazzel gehad met het weer. Het heeft een dag geregend en voor de rest hadden we eigenlijk alleen maar zon. Geloof me, voor het skitype 'Sjaan' is er niks beter dan een zonovergoten piste! 

Zo laat ik me dus toch elk jaar weer verleiden om mee te gaan op wintersport. Tot nu toe is het het elk jaar weer waard geweest! Ik hoop dat ik je qua vegetarisch eten en qua culinaire souvenirs ook een beetje heb kunnen inspireren. Voor mij kunnen deze gerechten namelijk niet ontbreken tijdens een weekje Oostenrijk!

Ga jij ook wel eens op wintersport? Zo ja, wat neem jij standaard mee naar huis? Laat een reactie achter bij de comments hieronder! Ik ben super benieuwd!

Reactie plaatsen

Reacties

Anita Ruig
2 jaar geleden

Ga nooit naar huis zonder Hazelnuss schnaps!!! En uiteraard de Mozartkogels.