Gezond eten met een klein budget

Als student weet ik heel goed hoe het is om elke week boodschappen te doen met een klein budget. Ik had graag de lotto gewonnen, maar helaas is dat me nog steeds niet gelukt. Om zo veel mogelijk geld over te houden aan het einde van de maand, bespaar ik als eerst op mijn boodschappen. Hier valt vaak veel te winnen! Toch wil ik wel gewoon lekker gezond kunnen eten. Gezond eten is in mijn ogen ontzettend belangrijk. Het lijkt soms of deze twee dingen niet goed te combineren zijn; gezonde producten zijn nu eenmaal duurder dan de ongezonde varianten. Zo kost speltbrood bijvoorbeeld meer dan een halfje wit. Toch heb ik inmiddels wat trucjes gevonden om gezond eten zo betaalbaar mogelijk te maken. Hieronder wil ik ze graag met je delen!

Check de aanbiedingen
Elke week check ik de aanbiedingen van de supermarkt bij mij in de buurt. Ik blader dus niet alle folders door. Nee hoor, dat is me veel te veel werk! Ik pak slechts de folder van de supermarkt bij ons om de hoek en kijk wat ze in de aanbieding hebben. Vervolgens maak ik met deze producten een weekmenu. Dit kan heel veel geld besparen!


Plan je maaltijden in
Zoals ik net al zei, maak ik dus elke week een menu. Ik plan in wat we die week allemaal 's avonds eten. Zo eet ik niet alleen gezonder, maar ook gevarieerder. Met mijn planning maak ik een boodschappenlijstje en hier ga ik dan mee op pad. Meestal doe ik maar 2 keer per week boodschappen. Het kost even wat tijd om dit in te plannen, maar het levert me zoveel op! Wat het allemaal oplevert en hoe ik zo'n planning maak, kun je hier teruglezen. Ik bespaar er elke week weer veel geld mee!

Kies een goedkopere supermarkt en sla in!
Ik kijk dus altijd eerst wat er in de aanbieding is bij de supermarkt bij ons om de hoek. Als ik hier een weekmenu mee heb gemaakt, staan er natuurlijk nog heel veel andere producten op mijn lijstje die niet in de aanbieding zijn. Deze producten haal ik op de markt of bij de Aldi. Dit scheelt super veel geld! Vooral de markt is heel goedkoop. Hier haal ik al onze groenten, fruit, kaas en noten. Bij de Aldi haal ik de overige dingen. Ik ga 1 keer in de maand naar de Aldi en hier sla ik dan ook goed in. Van quinoa en volkoren pasta tot olijfolie en tomatenblokjes. Zo heb ik deze dingen altijd in huis en hoef ik dit niet bij de duurdere supermarkten te halen. Hoe mijn goedgevulde voorraadkast eruit ziet en waarom dit zo handig is, kun je hier lezen!

Koop producten die in het seizoen zijn
Het scheelt ook heel veel als je producten koopt die in het seizoen zijn. In de herfst zijn bijvoorbeeld de appels, sinaasappels en peren lekker goedkoop. Zomers zien we vooral nectarines en aardbeien. Ook met groenten werkt het zo. In de herfst ga ik los met pompoenen, maar in de lente zal ik deze zeker niet kopen. Zo kun je heel wat besparen op je groente en fruit. Op https://groentefruit.milieucentraal.nl/ kun je heel gemakkelijk checken wat er op dit moment in het seizoen is. 


Eet vaker vegetarisch
Vegetarische maaltijden kunnen je ook echt veel geld besparen! Vlees en vis zijn nou eenmaal duurder dan peulvruchten. Als je vaker vegetarisch eet, merk je dat meteen aan je portemonnee. Gelukkig zijn er hier op de website genoeg vegetarische gerechten te vinden! Mijn Spaghetti Bolognese, Foe Yong Hai en Falafel zijn toppers als het op het budget aankomt.


Maak je eigen vleesvervangers
Een andere tip is om je vleesvervangers zelf te maken. Dit scheelt je zo weer een paar euro! Ik gebruik vaak een basis van bonen, ei en paneer- of havermeel. Hier kun je dan vervolgens allerlei groenten en smaakmakers aan toevoegen. Op de website staan er al recepten van deze heerlijke Bonenburger of mijn super makkelijke Falafel.

Verspil niets
Ik houd zelf helemaal niet van voedsel verspillen. Ik vind het zo zonde! Het is niet goed voor het milieu, maar ook niet voor je portemonnee! Als ik veel restjes heb, las ik gewoon een restjesdag in. Dan hoef ik een avond niet te koken en maken we gelijk al het eten op. Je kunt hier zelfs een vaste avond van maken. Dit zal je uiteindelijk ook weer geld besparen. Sowieso kun je natuurlijk geld besparen door extra te koken. Zo zijn we gelijk aangekomen bij mijn laatste tip.


Gebruik je vriezer
Je vriezer is echt je vriend als het op geld besparen aankomt. Door voedsel in te vriezen verspil je minder. Ook kan het heel handig zijn op momenten dat je te moe bent om te koken en op het punt staat de Chinees te bellen. "Oh ja... We hebben ook nog Tikka Masala in de vriezer...". Dit bespaart me ook heel veel geld! Soms kook ik hierom expres dubbele hoeveelheden en de restjes vries ik dan in. Super handig en goed voor je portemonnee.


Ik hoop dat jullie iets aan mijn tips gehad hebben! Zelf merk ik veel verschil door deze trucjes toe te passen. Het helpt me echt om gezond te kunnen eten met mijn studentenbudget. Heb je zelf nog een goede tip? Laat ze vooral achter in de comments hieronder!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.