Culinaire souvenirs uit Noorwegen

Afgelopen week (augustus 2018) ben ik met mijn vriend naar Noorwegen geweest. We vertrokken op vrijdag naar Bergen en zijn toen via de fjorden naar Oslo gegaan. We hebben het zo ontzettend leuk gehad! Noorwegen is een enorme aanrader wat mij betreft. De fjorden zijn echt prachtig en daarbij is het helemaal niet zo toeristisch. Ik zal jullie in deze blogpost laten zien wat ik allemaal meegenomen heb aan culinaire souvenirs. De lijst is zeker niet zo groot als die van Frankrijk bijvoorbeeld, maar toch zitten er een paar hele speciale dingen bij!

Laat me het volgende gezegd hebben: Noorwegen is qua vegetarisch eten niet ideaal. De typisch Noorse eetcultuur is enorm gericht op vis en wild. Zalm en heilbot zie je bijna overal op de menukaarten staan, maar rendier kwam ook regelmatig voorbij! Dit ging me toch echt even te ver… Die arme Rudolph… De hoofdstad Oslo was daarentegen heel modern! Hier zaten meerdere hippe veganistische tentjes, maar midden tussen de fjorden (wij sliepen ook een nachtje in Aurland) was het helaas gewoon wat lastiger. Mijn vriend heeft daar veel pizza gegeten, laat ik het zo zeggen. ;-)

Wat de lunch betreft, kon hij daarentegen wel helemaal uit zijn bol gaan! Noorse wafels vind je namelijk overal en dan niet alleen de zoete versie. De Noren hebben hun eigen bruine kaassoort, genaamd Brunost. Wafels met Brunost zijn echt een ding in Noorwegen. Laat ik nu dan net aangekomen zijn bij mijn eerste culinaire souvenir!

Brunost
Brunost is een bruine geitenkaas uit Noorwegen. Eigenlijk is het helemaal geen echte kaas, aangezien het gemaakt wordt van wei. Dit is zeg maar hetzelfde spul waar eiwitshakes ook van worden gemaakt (voor het geval jullie ook een broertje hebben dat elke dag in de sportschool loopt te pompen). Brunost heeft de romige structuur van een jonge kaas, maar het smaakt toch meer naar karamel en drop. Daarbij was het erg zoutig en zou ik het eerder hartig noemen dan zoet! Kortom, als je in Noorwegen bent, moet je het gewoon zelf uitproberen en ik zou ook zeker een stukje mee naar huis nemen. De Noren eten het dus op wafels, maar op een broodje is het ook heerlijk.

Jam van frambozen of bergbramen
Als je geen trek had in een Noorse wafel met Brunost, kon je ook altijd de variant met jam en zure room bestellen. Alle wafels die ik heb gezien of gegeten, werden geserveerd met frambozenjam. Ik heb hier dus meteen even een grote pot van gekocht in een supermarktje in Bergen. Super lekker! Een andere jamsoort die ik zou aanraden om mee te nemen, is die van de bergbramen. Let op! Dit is wel ontzettend duur! Bergbramen heten “molter” in het Noors en dit zijn bessen die bijna nergens ter wereld voorkomen. Als je een bergbramenjam ziet, lees dan altijd even de ingrediëntenlijst achterop de pot. Er worden vaak andere fruitsoorten aan toegevoegd om het goedkoper te maken.

Wafelbakmix van Toro
Als je dan toch met wafeltoppings bezig bent, waarom zou je dan ook niet een typisch Noors bakmixje meenemen? Toro kun je zien als de Noorse versie van Dr. Oetker. Ze hebben ontzettend veel producten in hun assortiment, waaronder dus deze mix. Ik heb hier ook een recept voor Noorse wafels op de website staan, maar alsnog vind ik het handig om zo’n zakje in huis te hebben. Je hebt dan in een mum van tijd lekkere Noorse wafels op tafel staan!

Wafelijzer
Noorse wafels hebben een typische hartjesvorm, zoals je hierboven op de foto kunt zien. Daarnaast lijken ze qua textuur vaak meer op pannenkoekjes dan op Brusselse (stevige) wafels. Je kunt Noorse wafels om die reden dan ook niet maken in een ijzer voor Belgische wafels. Als je nog plek in je koffer hebt, is het echt een aanrader om een wafelijzertje in Noorwegen te kopen. Ze hebben hier hele goede ijzers, zowel elektrisch als voor op het fornuis. Ik had er zelf helaas geen plek meer voor, maar wat had ik graag dit ijzer meegenomen zeg!

Freia
Hier heb ik echt veel te veel van gegeten in Noorwegen… Freia is een Noors chocolade- en snoepmerk en het is zo lekker! Er zijn specifieke winkels van het merk, maar je kunt het ook gewoon in de supermarkten kopen. Ze hebben chocoladerepen, gevulde chocoladepastilles, maar ook een soort KitKats en bonbons. Heerlijk voor in het vliegtuig en natuurlijk als souvenirtje voor je familie!

Smash!
Smash! is absoluut een van de gekste foodcombinaties die ik ooit heb gegeten… Vooraf had ik ook niet verwacht dat ik het lekker zou vinden, maar gek genoeg is dit het toch! Smash zijn eigenlijk gewoon Bugels gedipt in chocolade. Op de een of het andere manier blijf je ervan eten. Echt het proberen waard en ik zou ook zeker een zak mee naar huis nemen.

Akevitt
Akevitt is een populaire sterke drank uit Scandinavië. Het minimale alcoholpercentage is 37,5% en het wordt vaak vergeleken met wodka. De vertaling betekent letterlijk “levenswater” en de drank is meestal goudgeel van kleur. Een bijzondere soort Akevitt is die van Linie, die wordt gemaakt in Oslo. Tijdens het rijpingsproces gaan deze vaten namelijk voor 19 weken een schip op, dat dan over de evenaar vaart. Dit zou de Akevitt van Linie een zachtere smaak geven. Zeker leuk om te proberen en natuurlijk om mee te nemen!

Kookboeken
Natuurlijk ben ik ook in Noorwegen weer op zoek gegaan naar een kookboek met typisch Noorse gerechten. Er was één boek dat er voor mij absoluut met kop en schouders boven uitstak en dat was “Den rutete kokeboken” van Ingrid Espelid Hovig. Je kunt het zien als een soort basis handboek met allerlei Noorse gerechten en kooktechnieken. De verkoopster in de boekwinkel vertelde mij dat er geen Noors gezin te vinden is waar dit boek niet op de plank staat. Toevallig is Ingrid Espelid Hovig deze maand overleden op 94 jarige leeftijd. Zij was een waar icoon in Noorwegen. Er zijn alleen twee kleine probleempjes… Het boek is ontzettend dik en daarbij is het in het Noors geschreven. Zorg dus dat je plek hebt in je koffer en wat de taal betreft… Daar komen we wel overheen! Ga je toch liever voor een kleiner boekje in het Engels? Dan kan ik je "Classic recipes of Norway" aanbevelen van Janet Laurence. Hier staan ook redelijk wat vega recepten in!

Dit waren ze alweer, mijn culinaire souvenirs uit Noorwegen. Ik heb de lijst natuurlijk vegetarisch gehouden, anders had deze waarschijnlijk veel langer geweest. Zijn jullie wel eens in Noorwegen geweest? Laat me onder in de reacties weten hoe het was! Ik ben super benieuwd!

Reactie plaatsen

Reacties

Hans Blaas
een jaar geleden

Prachtig verhaal en gaaf dat jullie zo genoten hebben. Heerlijk om te lezen