Culinaire souvenirs uit Frankrijk

Vorig jaar heb ik met mijn vriend een rondreis gemaakt door Zuid-Frankrijk. Als student Franse Taal en Cultuur is dit natuurlijk de ultieme vakantiebestemming! We zijn begonnen in Marseille en zijn toen via de Provence, de kust en Montpellier naar Bordeaux gegaan. Het was een geweldige reis! We hebben super veel gezien en gedaan, maar ook heerlijk aan het strand gelegen en natuurlijk lekker gegeten. In dit artikel wil ik jullie laten zien wat ik zoal meeneem uit Frankrijk aan culinaire souvenirs. Er zijn namelijk een paar dingen die absoluut mijn koffer in moeten. Het is een flinke lijst, dus ik zal jullie niet langer ophouden. ;-)

Wijn
Als je de kans krijgt om een echt Château te bezoeken in Frankrijk, raad ik je zeker aan om dat te doen! Wij zijn naar le Château de Monbazillac geweest, vlakbij Bergerac. Je kunt dan heerlijk tussen de wijnvelden lopen, rondleidingen volgen en natuurlijk de lekkerste wijn proeven. Wij hebben geloof ik wel vier flessen mee naar huis genomen. Je weet gewoon echt niet wat je proeft! Natuurlijk kun je ook in andere gebieden in Frankrijk lekkere wijnen kopen. Ik zou zelf zoeken naar een lokale markt of een speciaalzaak. Geloof me, in elke stad vind je wel een wijnwinkel! In sommige steden zelfs wel dertig... 

Olie en Azijn
Ook al staat Frankrijk misschien niet per se bekend om hun olijfolie, je kunt er echt de lekkerste varianten vinden. Dit jaar hebben wij op een marktje een setje met 'huiles aromatisées' gekocht. Er zat een basilicumolie in, een olie voor bij tomaten en een olie met tuinkruiden. Heerlijk! Ook wat betreft azijnen en vinaigrettes ben je in Frankrijk aan het juiste adres. Hier heb je thuis vaak nog maanden plezier van! Op de foto gebruik ik de basilicumolie in deze heerlijke salade met aardbeien

Mayonaise en Mosterd
Frankrijk is natuurlijk hét land als het om mayonaise en mosterd gaat. Mijn favoriete merk is absoluut 'Maille' en dit kun je gewoon in de Franse supermarkten kopen. Ik neem altijd wel een potje mee voor thuis. Ook de mosterd van Maille is heel erg lekker! Ik neem dan meestal de 'Moutarde de Dijon', maar je hebt heel veel verschillende soorten. Ik weet dat er in de Nederlandse supermarkten ook gewoon 'Maille' te koop is, maar de keuze is hier veel beperkter. In Frankrijk heb je ontzettend veel verschillende soorten mayonaise en mosterd. Ik kan je echt aanraden om even een kijkje te nemen!

Kaas
Hier hoef ik denk ik niet heel veel woorden aan vuil te maken. Franse kaas... Mon Dieu... Zelf kochten we  vaak een stukje op de lokale marktjes voor bij de lunch. Even een boulangerie in voor een lekkere baguette en klaar waren we. Verder heb ik een lekker stuk brie en een bijzondere geitenkaas met kruiden meegenomen naar huis.  Te lekker!

Kruiden
Wij zijn tijdens onze rondreis ook een aantal dagen in de Provence geweest. Ik moest en zou daar een zak 'herbes de Provence' scoren. Nou geloof me, dat heb ik gedaan! Ik heb bijna een halve kilo kruiden mee naar huis genomen en geniet nog steeds elke week van deze heerlijke mix.

Honing
Wat we ook meegenomen hebben uit de Provence is een grote pot met lavendelhoning. Sowieso kun je op veel plekken in Frankrijk hele lekkere honing vinden. Echt een aanrader om voor te kijken! Probeer dan wel te zoeken naar een lokale honing. Meestal hebben ze heerlijke varianten op de kleinere marktjes. 

Confitures
Waar kun je nu betere confitures scoren dan in Frankrijk? Als het maar even kan koop ik een potje confiture op een van de lokale markten. Meestal zijn deze dan lekker vers en zelfgemaakt. Dit jaar kregen we zelfs een paar potjes mee van onze host in Montpellier! Ze had zelf 'confiture de fraises' gemaakt en vond het maar al te leuk dat we zo enthousiast waren over haar jam. Ik zou dus zeker even kijken of je een goede pot Franse jam kunt vinden!

Crème de Marrons
Crème de Marrons is iets waar ik altijd wanhopig naar op zoek ga in Frankrijk. Hier in Nederland is dit helaas heel moeilijk te vinden. Crème de Marrons is een soort zoete puree van kastanjes. Als je dit een keer hebt geproefd, vergeet je het nooit meer! Het is ook heel eenvoudig om hier een lekker dessert mee te maken. Serveer de Crème de Marrons met wat volle yoghurt en wat verkruimelde speculaasjes en je hebt een hemels toetje! In elke Franse supermarkt kun je wel een potje Crème de Marrons vinden. Meenemen dus!

Fleur de Sel
Mocht je in het zuiden van Frankrijk zijn, dan zou ik ook zeker even kijken voor een potje 'fleur de sel'. Dit is een speciaal soort zeezout met een heel grove structuur. Vooral de fleur de sel uit de Camargue is heel bekend. In Zuid-Frankrijk is dit helemaal niet zo duur, terwijl je in Nederland al snel het dubbele betaalt. Dit is trouwens ook de perfecte soort zout om te gebruiken in een 'salted caramel'. Of wat dacht je van een beetje fleur de sel over je geroosterde groenten?

Noga, Macarons en andere lekkernijen
Op dit gebied kan ik me dus echt niet inhouden als ik in Frankrijk ben... Wat hebben ze daar toch een lekkere dingen! Een doosje 'Macarons' moet absoluut mijn koffer in, geen denken aan dat ik de 'Nougat' van de markt laat liggen en de 'Madeleines' van de bakker moeten ook mee! Dit jaar heb ik nog iets nieuws ontdekt toen we in Bordeaux waren: 'Canelés'. Dit zijn hoge Franse cakejes met een zachte binnenkant en een gekaramelliseerde buitenkant. Canelés smaken naar rum en vanille en zijn een culinaire specialiteit uit de streek rond Bordeaux. Super leuk om mee te nemen! Er zijn natuurlijk nog veel meer Franse lekkernijen, dus ik zou zeker even een paar bakkerijtjes inlopen.

Orangina
Dit zullen sommigen misschien raar vinden, maar ik neem ook vaak een fles 'Orangina' mee uit Frankrijk. Ik vind dit zo'n lekkere dorstlesser! Orangina lijkt een beetje op Fanta, maar dan zitten er kleine sinaasappelschilfertjes in. Het is een typisch Franse frisdrank, die overal wordt geserveerd. Als ik thuis dan een glaasje Orangina drink, ben ik weer even terug in Frankrijk!

Bakproducten
Ook in Frankrijk ga ik graag op zoek naar bakproducten. Dit jaar heb ik een aantal bakvormen mee naar huis genomen. Ik heb twee bakvormen voor Madeleines gescoord en eentje om Canelés mee te maken. Deze bakvormen zijn in Frankrijk nu eenmaal een stuk makkelijker te krijgen. Qua bakingrediënten houd ik het hier meestal bij de merken 'Vahiné' en 'Alsa'. Ik neem eigenlijk alleen een aroma van oranjebloesem mee en vaak nog iets van een hulpmiddel om jam te maken. Ze hebben in Frankrijk allerlei soorten pectines en andere 'gélifiants'. Het is ook een aanrader om eens bij de bakmixen te kijken. Ze hebben in Frankrijk bakmixen voor clafoutis, voor crème brûlée en nog heel veel meer!

Kookboeken
Als talenfreak ga ik in andere landen altijd minstens twee boekwinkels in. Meestal loop ik dan meteen door naar de kookboekenafdeling. Ik heb er een sport van gemaakt om dan de leukste boeken in de desbetreffende taal te vinden. Of ik het nu snap of niet! Dit jaar had ik mazzel, want het Frans is voor mij geen probleem. Ik heb dan ook flink ingeslagen! Ik heb een kookboek met allerlei confitures gekocht, een boek met allemaal typisch Franse gerechten en nog wat kleine bakboekjes. Als ik dan thuis ben en ik verlang terug naar de vakantie, pak ik er zo'n kookboek bij en maak ik een typisch gerecht uit dat land. Dit werkt heel goed als je last hebt van omgekeerde heimwee!    

Aardewerk en Porselein
Ik twijfelde of dit wel onder 'culinaire' souvenirs zou vallen... Maar ik wilde het jullie zo graag laten zien! Ik heb in Frankrijk een super leuk zoutpotje gescoord met een bijpassend olieflesje. Hoe leuk?! In Frankrijk vind je super veel winkeltjes met allerlei soorten aardewerk of porselein. Ze hadden ook schaaltjes en bordjes in dezelfde stijl. Echt heel leuk om eens zo'n winkeltje in te stappen. Meestal vallen de prijzen ook nog eens reuze mee.  

Dit waren ze dan: de culinaire souvenirs die ik het liefst meeneem uit Frankrijk. Ik hoop dat ik je op ideeën heb gebracht voor als je zelf naar Frankrijk gaat. Soms lukt het niet om alles mee te nemen door het vliegtuig, maar als ik met de auto ben, ga ik sowieso los! Dan gaat alles mee naar huis. Als je vliegt, check dan eerst even de bagageregels. Super zonde als je heerlijke Franse kaasjes in de poubelle belanden... Wat neem jij standaard mee uit Frankrijk? Ik ben heel benieuwd! Laat een reactie achter in de comments hieronder! :-)

Reactie plaatsen

Reacties

Wolfgang Steinel
2 jaar geleden

Miel de lavande, crème de cassis, gebak en de meeste van de dingen die jij al noemde.