Blind bakken

Ik doe het liever niet, maar soms ontkom je er gewoon niet aan... Ik heb het over het blind bakken van taartbodems. Blind bakken is het bakken van een taartbodem zonder vulling. Het komt wel eens voor dat ik een taart wil maken waarvan de vulling niet in de oven hoeft. Dit zie je bijvoorbeeld veel bij vlaaien. Of het gebeurt ook wel eens dat ik een taart wil maken waarbij de vulling eerder gaar is dan de bodem. Dit zie je bijvoorbeeld bij Pompoentaart en andere custard taarten. In deze gevallen kun je je taartbodem dus het beste blind bakken. Zo geef je de bodem een voorsprong en zorg je ervoor dat je taart straks alsnog een lekker gare bodem heeft. Blind bakken klinkt ingewikkeld maar dat is het echt totaal niet! Het kost alleen wat extra tijd. Ik laat je stap voor stap zien hoe het moet. Kijk je mee?

Begin eerst met het maken van je taartdeeg. Ik gebruik altijd mijn standaard recept voor taartdeeg. Laat het deeg een uurtje rusten in de koelkast.

Verwarm na een uur de heteluchtoven voor op 180 graden.

Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit met een deegroller. Zorg ervoor dat je genoeg bloem op je oppervlak strooit. Vet een taartvorm in met wat roomboter en bekleed de vorm met het taartdeeg.

Maak een prop van een bakpapiertje. Vouw de prop hierna weer open en leg het bakpapier op de bodem.

Vul de taartvorm nu met bakparels of met bakbonen.

Ik gebruik zelf gewoon een pot gedroogde bonen uit de supermarkt. Dit werkt prima! Als je ze bewaart, kun je ze telkens weer opnieuw gebruiken.

Bak de taartbodem nu 15 minuten met de bakbonen. Verwijder na 15 minuten de bonen en het bakpapier.

Bak de taartbodem nu nog eens 10 minuten in de oven.

Nu is je taartbodem klaar! Zie je dat het best meevalt, dat blind bakken? Het resultaat van je baksel zal echt veel lekkerder zijn!

Gebruik de taartbodem bijvoorbeeld voor deze heerlijke pompoentaart. Of maak er een lekkere vlaai mee!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.