Makkelijke Hollandaisesaus

Hollandaisesaus maken op de traditionele manier is best een klusje... Het komt er op neer dat je eidooiers en azijn au bain-marie verwarmt en daarna roomboter toevoegt.  Klinkt misschien makkelijk, maar de saus kan met deze methode echt heel snel mislukken. Voeg je de boter te vroeg toe? Dan schift je saus. Voeg je de boter te laat toe? Dan eindig je met een roerei. Laten we het maar niet hebben over wat er gebeurt als je te langzaam roert... Omdat ik geen zin heb in al dit gedoe, maar wel een fan ben van hollandaisesaus, gebruik ik gewoon mijn staafmixer. Ja, dit kan echt! De saus kan op deze manier bijna niet mislukken en hij is ook nog eens binnen twee minuten klaar. Echt heerlijk voor bij de asperges! 

 

Voor 2 personen:

Ingrediënten:
1 eidooier
1 el citroensap
1/2 tl mosterd
75g roomboter
Peper/Zout


Bereidingswijze:
Doe de eidooier, het citroensap, de mosterd en wat peper en zout in een hoge smalle mengkom. Meestal wordt er een mengkom bij de staafmixer geleverd. Deze is perfect voor het maken van hollandaisesaus! 

Smelt de roomboter in een pannetje. Zorg ervoor dat de boter niet bruin wordt, maar wel goed heet is. Giet de boter in een maatbeker met schenktuit.

Zet nu de staafmixer op de bodem van de smalle mengkom met de eidooier erin. Zet de staafmixer aan en giet na 10 seconden de boter bij het eimengsel. Doe dit langzaam! Haal de staafmixer ondertussen een beetje heen en weer. Het plaatje laat het proces zien. Je ziet dat de saus zich eigenlijk meteen al goed mengt, en alleen maar in volume toeneemt naarmate je meer boter toevoegt. 

Nu is je hollandaisesaus klaar! Té makkelijk, toch? Serveer de saus meteen, want je kunt hem niet meer opnieuw verwarmen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.