Quiche lorraine

In Frankrijk kom je deze quiche overal tegen. Het is echt een ware klassieker! Afgelopen week was ik met mijn vriend op vakantie in Frankrijk. Toen we in Montpellier een kleine boulangerie inliepen, zag ik 'm liggen. Een groot stuk 'quiche lorraine'. Deze quiche staat natuurlijk bekend om haar spekjes en is dus verre van vega... Toch wou ik het proberen. Een vegetarische versie moest toch zeker ook lekker zijn? Ik kan je vertellen dat ik er echt niet naast zat! Wat is deze quiche heerlijk! Ik gebruik vegetarische spekjes in dit recept. 'La vraie quiche lorraine' bestaat slechts uit deeg, spekjes, eieren en wat zuivel. Maar ach... Aangezien deze versie toch verre van klassiek is, voeg ik lekker veel kaas toe! Meestal maak ik mijn eigen quichedeeg, maar op de foto heb ik gewoon 6 plakjes bladerdeeg gebruikt. Het kan allemaal! 

 

Voor 8 personen

Ingrediënten:
Voor het deeg:
200g bloem
100g koude roomboter
1 ei
1 snufje zout
1 el koud water

Voor de vulling:
1 doosje vegetarische spekjes
4 eieren
250g crème fraîche
1 scheutje melk 
1 zakje geraspte kaas (à 200g)
1 snufje nootmuskaat
Olijfolie
Peper/Zout


Bereidingswijze:
Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden. Vet een quichevorm of een springvorm van 24cm in met wat roomboter.

Snijd 100g koude roomboter in blokjes. Doe de boter in een grote kom, samen met het meel, het ei, het water en het snufje zout. Kneed dit mengsel net zolang tot er een deegbal ontstaat. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Wikkel de deegbal nu in wat plasticfolie en leg hem 30 minuten in de koelkast.

Zet ondertussen een koekenpan op het vuur met wat olijfolie. Bak hierin de vegetarische spekjes. Bak ze tot ze een beetje knapperig zijn.

Doe 4 eieren samen met de crème fraîche en een scheutje melk in een mengkom. Doe 2/3e van de geraspte kaas bij de eieren samen met een snufje nootmuskaat. Meng alles even goed door elkaar met een garde en breng op smaak met peper en zout.

Haal het deeg na 30 minuten uit de koelkast. Rol het deeg uit tot een grote ronde deeglap en bedek de vorm hiermee. Verdeel de spekjes over de vorm en giet het eimengsel hier nu overheen. Verdeel de overige geraspte kaas over de quiche.

Bak de quiche nu 30 minuten in de voorverwarmde oven.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.