Paella de Verduras

Afgelopen zomervakantie heb ik samen met mijn vriend een rondreis gemaakt door Zuid-Spanje. Wat hebben we daar veel paella gegeten! Je kon daar alleen paella bestellen voor minimaal 2 personen. De paella werd dan geserveerd in van die echte Spaanse paellapannen. Toen we thuiskwamen van vakantie moest ik natuurlijk meteen zo'n paella namaken. Ik heb een zak paellarijst en wat paellakruiden gekocht op een marktje in Valencia. Natuurlijk is de rijst ook gewoon te koop in de Nederlandse supermarkten, maar anders werkt risottorijst ook prima! Je kunt in plaats van de paellakruiden ook 1 theelepel gerookte paprikapoeder toevoegen. Het lekkerst is natuurlijk om deze Paella de Verduras te serveren met een grote kan Sangría. Buen provecho! 

 

Voor 4 personen

Ingrediënten:
300g paellarijst
1 blik tomatenblokjes (à 400g)
1 liter groentebouillon
1 ui
2 tenen knoflook
1 zakje paellakruiden uit Spanje, of 1tl gerookte paprikapoeder
0,05g saffraandraadjes
300g champignons
1 blik artisjokharten (à 400g)
2 rode paprika's 
2 à 3 handjes tuinerwtjes (uit de diepvries)
1  citroen, voor de garnering
1 handje verse peterselie
Olijfolie
Peper/Zout


Bereidingswijze:
Begin met het snijden van de groenten. Snijd de ui en de paprika's in stukjes, en de champignons in plakjes. Zet ook alvast een waterkoker op voor de bouillon.

Zet een paellapan of een grote koekenpan op het vuur en verhit wat olijfolie. Fruit de ui, en pers de knoflook uit boven de pan. Als de ui glazig ziet en de knoflook lekker begint te ruiken, kunnen de paprika's en de champignons erbij. Breng op smaak met peper en zout en bak de groenten ongeveer 5 minuten.

Na 5 minuten kun je de paellakruiden toevoegen. Laat deze even meebakken, zodat de geuren goed vrijkomen. Voeg nu de rijst toe en bak deze 3 minuten mee.

Hierna kun je de tomatenblokjes, de bouillon en de saffraan toevoegen. Roer alles even goed door en voeg de artisjokharten toe. Deze kun je eventueel halveren. Let op! Vanaf dit moment moet je de paella met rust laten en dus niet meer roeren! Zo geef je de paella de kans om een lekker korstje te krijgen aan de onderkant. Zorg ervoor dat het geheel 20 à 30 minuten zachtjes kookt. Dit hangt heel erg van het type pan af. Een paellapan moet je overigens steeds verplaatsen op het vuur. De rijst moet gaar zijn maar nog wel lekker een beetje vochtig.

De laatste 3 minuten van de kooktijd kun je de tuinerwtjes toevoegen. Roer de paella na deze 3 minuten los met een vork. Serveer de paella met wat citroenpartjes en wat verse peterselie.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Anita Opermeer
3 jaar geleden

Vega Paella!! Het ziet er fantastisch uit. Wat een heerlijk recept.