Paddenstoelenrisotto

Het leuke aan risotto vind ik dat je er zo eindeloos mee kunt variëren. Deze herfstige risotto met pompoen is bijvoorbeeld al weer heel anders dan deze met courgette. Vandaag deel ik echt een killer recept voor een paddenstoelenrisotto! Deze risotto heeft het allemaal: paddenstoelen, wijn, mascarpone en Parmezaanse kaas. Hij is vrij machtig, maar deze risotto is dan ook vooral geschikt voor een feestelijke avond! 

 

Voor 4 personen

Ingrediënten:
300g risottorijst
1 ui
2 tenen knoflook
250g champignons
400g paddenstoelenmelange
150ml witte wijn
1,5 liter paddenstoelenbouillon
75g mascarpone
2 handjes Parmezaanse kaas, geraspt
2 tl gedroogde tijm
Verse peterselie
Olijfolie
Peper/Zout

 

Bereiding:
Zet een pan op het vuur en breng hierin 1,5 liter paddenstoelenbouillon aan de kook.

Gebruik een grote hapjespan of een braadpan voor de risotto. Eerst gaan we hierin de paddenstoelen bakken. Snijd de champignons in vieren en andere paddenstoelen in stukjes. Bak de paddenstoelen ongeveer 8 minuten op middelhoog vuur samen met 1 theelepel tijm en wat peper en zout. Leg de paddenstoelen hierna even aan de kant op een diep bord.

Snipper de ui en bak deze nu in dezelfde pan in een scheutje olijfolie. Pers 2 tenen knoflook uit boven de pan en bak even mee. Hierna voeg je de risottorijst toe en bak je deze in ongeveer 3 minuten glazig. Voeg hier ook 1 theelepel tijm toe.  

Als de rijst glazig ziet, voeg je de wijn toe. Kook deze droog. Hierna kun je beginnen met het continu toevoegen en droogkoken van de bouillon. Dit duurt in totaal ongeveer 25 minuten. Wat ik zelf het makkelijkst vind, is om dit met een grote soeplepel te doen. Ik voeg telkens 2 soeplepels bouillon toe. Zodra de bouillon is opgenomen doe ik er weer 2 soeplepels bouillon bij. Dit proces herhaal ik dan tot de 25 minuten om zijn. 

Als de rijst gaar is, draai je het vuur uit en voeg je de paddenstoelen toe met nog 1 laatste scheut bouillon. Doe de mascarpone met de Parmezaan bij de risotto. Roer alles goed door en laat de pan met de deksel erop nog 5 minuten staan.

Serveer de risotto met wat verse peterselie.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.