Tomatensoep met knoflookcroutons

Gepubliceerd op 10 augustus 2019 13:07

In Nederland eten we massaal tomatensoep. Iedereen heeft het wel eens op zijn of haar menu staan. Tomatensoep uit een blik, of uit een zak... Maar vers gemaakt zie je ook vaak genoeg langskomen! Vroeger at ik tomatensoep altijd met gehaktballetjes. Het was ondenkbaar om deze ballen weg te laten. Tegenwoordig kijk ik hier echter heel anders naar. Als je soep maakt van heerlijke rijpe tomaten in het seizoen, dan vind ik juist dat die ballen alles overheersen! Nee, ik maak mijn tomatensoep nu echt liever zonder. De mooiste tomaten die ik kan vinden, rooster ik dan eerst in de oven. De smaak van de soep wordt dan zo intens! Wauw! Echt een aanrader en juist leuk om je tomatensoep ook eens vegetarisch te proberen.

Voor 4 personen

Ingrediënten:
1kg rijpe tomaten
1 ui
2 tenen knoflook
1 el tomatenpuree
1 blik gepelde tomaten (à 400g) 
750ml groentebouillon 
1 tl Italiaanse kruiden 
1 takje verse basilicum + extra voor het serveren
1 à 2 tl biologische rietsuiker 
1 scheutje balsamico azijn 
Parmezaanse kaas, optioneel
Kruidenroomkaas, optioneel 
Olijfolie
Peper/Zout

Voor de knoflookcroutons:
3 sneetjes (oud) speltbrood
2 el olijfolie
2 tenen knoflook 
2 el Parmezaanse kaas, geraspt 
Peper/Zout


Bereidingswijze:
Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden. Snijd de tomaten door de helft. Leg de tomaten op een bakplaat of in een grote braadslede en hussel ze om met wat olijfolie, 1 scheutje balsamico azijn, en wat peper en zout. Leg ze met de platte kant op de bakplaat. Rooster ze ongeveer 25 minuten in de oven. Zorg ervoor dat de croutons straks ergens bij de tomaten in de oven passen.

Snijd voor de croutons het brood in stukjes. Hussel ze in een mengkom even om met de olijfolie, de Parmezaanse kaas en de 2 tenen geperste knoflook. Breng op smaak met peper en zout. Leg de croutons op een bakplaat of in een ovenschaal en bak ze ongeveer 15 minuten in de oven bij de tomaten. Houd ze wel goed in de gaten!   

Verwarm voor de soep een scheutje olijfolie in een soeppan. Snijd de ui en de knoflook grof in stukjes. Bak deze even 3 minuten in de pan. Voeg dan de tomatenpuree toe en laat deze even ontzuren. Dit duurt ongeveer 3 minuten. Hierna kunnen de gepelde tomaten in de pan samen met 1 theelepel Italiaanse kruiden. Bak even kort mee. Voeg de bouillon toe samen met 1 takje verse basilicum en breng de soep aan de kook. Laat het takje heel en snijd deze niet fijn. We halen hem straks weer uit de soep! Laat alles 10 minuten doorkoken.

Voeg de geroosterde tomaten toe als ze klaar zijn en laat nog even 5 minuten meekoken. Haal dan de basilicum uit de pan en pureer de soep fijn met een staafmixer. Proef de soep en voeg naar smaak 1 à 2 theelepels rietsuiker toe. Ik vind dit zelf lekkerder maar het hoeft natuurlijk niet. Het haalt wel echt het zurige van de tomaten weg! Breng de soep verder op smaak met wat peper en zout.

Serveer de soep met de croutons en wat verse basilicum. Eventueel kun je ook wat Parmezaanse kaas en een klodder roomkaas toevoegen aan je soepkom. Dit maakt het natuurlijk nóg lekkerder!


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.