Sticky bananencake met karamel

Deze cake is echt het beste dat je ooit voor iemand kan maken. Sticky van de karamel en dan die heerlijke bananensmaak... To die for! Ik ga er ook verder niet te veel woorden aan vuil maken. Je moet hem gewoon proberen! Heb je ook gelijk die overrijpe bananen weer opgemaakt. Wedden dat je ze nooit meer weggooit, als je deze cake eenmaal geproefd hebt? 

 

Voor 10 personen

Ingrediënten
200g bloem
2 tl bakpoeder
1/2 tl kaneel
1/4 tl zout
60g roomboter
75g kristalsuiker
75g lichtbruine basterdsuiker
2 overrijpe bananen
2 eieren
125ml melk
1 tl vanille extract

Extra:
3 bananen
100g roomboter
150g lichtbruine basterdsuiker

Benodigdheden:
Ronde bakvorm van 22cm
Bakplaat
Steelpannetje
1 grote mengkom
1 kleine mengkom
1 bord of snijplank
Pollepel
Garde
Spatel
Vork


Bereidingswijze:
Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Vet de bakvorm in met wat roomboter of bakspray en zet hem op een bakplaat. Doe dit alsjeblieft echt, want de karamel kan uitlopen en dan krijg je je oven niet meer schoon! Verwarm de heteluchtoven voor op 160 graden.

Prak de overrijpe bananen fijn met een vork. Doe dit op een bord of snijplank. Zorg ervoor dat je een soort bananenpuree hebt gekregen.

Meng de boter met de twee soorten suiker in een grote mengkom. Doe dit rustig met een spatel. Als het een geheel geworden is, kun je de geprakte bananen, de eieren, de melk en het vanille extract toevoegen. Pak de garde erbij en meng dit goed door elkaar.

Doe de bloem, bakpoeder, kaneel en zout in een kleine mengkom en meng het even door elkaar. Voeg nu de droge ingrediënten toe aan de grote mengkom. Meng alles kort door met de garde, tot er een mooi beslag is ontstaan. Zet dit nu even aan de kant.

In een steelpannetje gaan we de karamel maken. Smelt de boter en voeg hierna de basterdsuiker toe. Roer continu en als het mengsel net begint te koken, haal je het van het vuur. Het mengsel ziet er niet mooi uit en lijkt zelfs een beetje geschift, maar dit hoort zo! Zolang je het niet te lang kookt is het goed.

Schenk de karamel in de bakvorm. Snijd de bananen in dikke plakjes en bedek hier de karamellaag mee. Leg de bakvorm helemaal vol en doe dit netjes! Doe nu het beslag hier overheen in de bakvorm en bak de cake (met de vorm op de bakplaat) ongeveer 55 minuten in de voorverwarmde oven.

Laat de cake 5 minuten staan in de vorm en keer hem hierna om op een groot bord of op een schaal. Het is het handigst als je bord of schaal een beetje hoge randen heeft. De karamel gaat namelijk lopen en bij mij liep het er allemaal naast... Helaas, in mijn enthousiasme blijf ik dit vergeten. De cake ruikt ook gewoon veel te lekker! Laat de cake nu minimaal 1 uur afkoelen. Dit heeft hij echt nodig, om zijn sticky vorm aan te nemen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.