Kersenjam

Wist je dat jam maken echt ontzettend makkelijk is? Ik heb al eens eerder in een stappenplan laten zien hoe je dit kunt doen met gemengd rood fruit. Vandaag maakte ik kersenjam! Ik haal mijn groente en fruit altijd op de markt en soms kom je dan thuis met enorme hoeveelheden. Zo scoorde ik laatst 2 kilo kersen voor 3,50. Super goedkoop! Maar ja... Dan zit je bij thuiskomst natuurlijk wel met de vraag wat je in hemelsnaam met 2 kilo kersen aanmoet. Jam maken dus! Deze jam heeft een heerlijk volle smaak en het vleugje speculaaskruiden past echt perfect. Maak nu je jam, zet een potje weg in de kast en geniet met Kerst nog steeds van de lekkerste zelfgemaakte jams.  

 

Voor 2 potjes jam

Ingrediënten:
500g kersen 
1 citroen
200g geleisuiker speciaal (van het merk Van Gilse)
1/4 tl speculaaskruiden

Benodigdheden:
1 grote pan
1 middelgrote pan
2 jampotjes 
1 schoteltje, net uit de koelkast  
1 wecktang (of een andere tang) 
1 wecktrechter (optioneel) 
1 schone theedoek
Kersenontpitter 
Pureestamper 
Pollepel


Bereidingswijze:
Zet eerst alvast een schoteltje in de koelkast of vriezer. Dit doen we alvast voor de geleertest. Pak je jampotjes en andere ingrediënten erbij en zet ze alvast klaar. 

Steriliseer eerst de jampotjes. Ik kook ze gewoon even kort in een grote pan met water. Hier laat ik je uitgebreid zien hoe.

Voor de jam gebruiken we de middelgrote pan. Ontpit de kersen met de ontpitter en snijd ze door de helft. Doe de kersen in de pan en pers 1 citroen uit. Doe het citroensap bij het fruit in de pan. Plet de kersen even met een aardappelstamper.

Zet de pan op het vuur en breng alles aan de kook. Als de jam begint te borrelen kun je de geleisuiker en de kruiden toevoegen. Breng de jam opnieuw aan de kook en laat het nu 1 à 2 minuten doorkoken. Haal ondertussen het schuim dat zich op de jam vormt weg met een lepeltje.

Om te weten of de jam klaar is, gaan we de geleertest doen. Hier kun je uitgebreid lezen hoe je dit doet.

Zet het vuur uit en pak de jampotjes erbij. Vul de jampotjes zo hoog mogelijk tot de rand met de jam. Ik gebruikte een wecktrechter voor het gemak, maar dit is niet perse nodig. Draai de deksels stevig op de potjes en zet ze op hun kop neer. Laat ze nu op hun kop volledig afkoelen. De jam is nu ongeveer een jaar houdbaar.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.