Brownies

Brownies... Wie kent ze niet? Deze heerlijke compacte chocoladecakejes doen menig hart sneller kloppen. Onder andere dat van mij. Als echte chocofiel kan ik er intens van genieten! Dit recept heb ik al een aantal jaar in de kast liggen. Brownies waren het eerste baksel dat ik maakte zonder de hulp van Dr. Oetker. Die vent en zijn droge cakejes was ik helemaal zat! Ik denk dat ik een jaar of 10 was. Mijn zelfgemaakte brownies waren overigens compleet mislukt... Ik had er makkelijk iemand mee dood kunnen gooien. Vanaf dat moment was mijn zoektocht naar het perfecte brownierecept begonnen. Al snel had ik de kunst van het browniebakken onder de knie en toverde ik deze jongens op tafel. Ze waren goddelijk. En dat zijn ze nog steeds. Ik heb later nog vele andere recepten geprobeerd. Andere methodes, andere ingrediënten, andere baktijden... Ik denk dat ik niet kon wennen aan het idee dat dat 10 jarige meisje betere brownies kon bakken dan de meid van nu. Maar nog steeds val ik terug op dat recept... Ik vind ze perfect! Ze zijn heerlijk 'fudgy' en hebben een super intense chocoladesmaak. Ik houd het voorlopig bij dit recept... Deze brownies zijn gewoon het lekkerst!

 

Voor 16 brownies

Ingrediënten:
250g roomboter
250g pure chocolade
250g kristalsuiker
4 eieren
1 tl vanille extract
150g bloem
15g cacaopoeder
1/4 tl zout
75g witte chocolade
75g melkchocolade
75g walnoten

Benodigdheden:
Brownie bakblik
1 steelpannetje
1 grote mengkom
1 kleine mengkom
Mixer
Pollepel
Spatel
Hakmes
Bakpapier


Bereidingswijze:
Smelt eerst de roomboter samen met de pure chocolade in een steelpannetje. Doe dit rustig met een pollepel op laag vuur. Laat dit mengsel hierna afkoelen.

Verwarm de heteluchtoven voor op 160 graden. Vet een brownie bakblik in met wat roomboter en bekleed het met een bakpapiertje.

Doe de 4 eieren in een grote mengkom samen met de suiker en het vanille extract en mix alles 2 minuten met de mixer op de hoogste stand tot een luchtig mengsel. Het moet een romige en dikke massa zijn die wit is van kleur.

Doe de bloem en het cacaopoeder in een kleine mengkom. Voeg ook een snufje zout toe. Hak de noten en de twee soorten chocolade in stukjes. Ik deed dit gewoon met een hakmes. Voeg de noten en de chocolade toe aan de bloem en meng alles goed door.

Nu kunnen we alles bij elkaar gaan voegen. Doe eerst de gesmolten chocolade met de boter in de grote mengkom met de eieren. Roer door met een spatel. Voeg hierna de droge ingrediënten toe en meng door tot er een mooi beslag ontstaat. Doe dit echt met een spatel en niet met de mixer.

Giet het beslag in het brownie bakblik en bak de brownies 40 minuten in de voorverwarmde oven. Vooral bij brownies is de oven bepalend voor het eindresultaat. Elke oven is anders. Bij mij deden de brownies er 40 minuten over en waren ze lekker fudgy. Misschien is dit bij jouw oven wel te lang of te kort! Houd de brownies daarom vanaf 30 minuten goed in de gaten. Prik met een satéprikker in de brownies. Zitten er natte kruimeltjes aan maar geen beslag? Dan zijn ze perfect! Zit er nog echt beslag aan de prikker? Dan moeten ze nog even wat langer de oven in. Bak ze vooral niet te lang! Dan zijn ze niet meer zo lekker fudgy.

Als je de brownies uit de oven heb gehaald, moeten ze echt volledig afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt. Het lekkerst is als je de vorm hierna ook nog een paar uurtjes in de koelkast zet! 

 

Brownies6.jpg

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.