Karamelsaus

Zelf karamel maken is helemaal niet moeilijk! Binnen 20 minuten ben je klaar en daarbij hoef je eigenlijk helemaal niets te doen. Je moet het alleen een beetje in de gaten houden. En het resultaat van deze karamel... Laten we het erop houden dat zo'n pot bij ons thuis niet veilig is. Dit is echt zó lekker! 

 

Voor 1 pot

Ingrediënten:
200g kristalsuiker
100ml water
125ml slagroom
2 el roomboter
1 tl fleur de sel

Benodigdheden:
Steelpannetje
Garde


Bereidingswijze:
Doe de suiker en het water in een hoge pan en breng dit op middelhoog vuur aan de kook. Het is heel belangrijk dat je niet roert tijdens het karamellisatieproces!

Als het suikerwater begint te borrelen, laat je het nog 15 minuten doorkoken. Op de foto hierboven is te zien dat het water net kookt.

Op de foto hierboven kookt het water ongeveer 8 minuten. 

Het suiker water begint nu iets te kleuren, maar is nog niet klaar.

Na 15 minuten ziet de karamel er zo uit. Je ziet dat het een goudbruine kleur heeft en dat hij niet te donker is. Het zou kunnen dat het bij jou wat langer duurt dan 15 minuten, maar kijk uit! Als de suiker verbrandt, proef je dat en moet je opnieuw beginnen. De kleur moet zo zijn als op de foto hierboven! 

Draai het vuur uit en voeg de boter toe. Roer snel door met de garde. Dit is dus het eerste moment dat je roert! Voeg hierna de slagroom toe en roer weer snel door. De slagroom hoef je niet te verwarmen. Eindig met een theelepel fleur de sel.  

De karamelsaus is nu nog wat aan de dunne kant, maar hij zal indikken als hij afkoelt. Gebruik de karamelsaus voor je allerlekkerste baksels. Of giet hem over een crumble met wat ijs!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.