Appeltaart

Wauw... Ik heb maar liefst 6 appeltaarten gebakken tot ik eindelijk het perfecte recept gevonden had... De verkoper op de markt zag me alweer aankomen met mijn goudreinetten. Maar het was het allemaal waard! Ik kan nu met recht zeggen dat dit hét perfecte recept is voor appeltaart. Het deeg blijft een beetje krokant en is precies zoet genoeg. Ook valt deze appeltaart niet uit elkaar bij het aansnijden. Nog zo'n belangrijk puntje. Door het paneermeel op de bodem gaart de onderkant ook mooi en blijft hij niet zompig. Voor mij nooit meer Koopmans! Ik vind zelf de goudreinet het lekkerst in een appeltaart. Je kunt natuurlijk elke appelsoort gebruiken die je wilt. Serveer de appeltaart met een lekkere toef slagroom erboven op!    

 

Voor 8 personen

Ingrediënten:
Voor het deeg:
200g koude roomboter
200g witte basterdsuiker
400g zelfrijzend bakmeel
1 ei
1 zakje vanillesuiker (à 8g)
1 snufje zout

Voor de vulling:
30g paneermeel
1,3 kilo goudreinetten (5 à 6 appels)
75g kristalsuiker
4 tl kaneel
75g rozijnen

Extra:
1 ei 

Benodigdheden:
Springvorm van 22cm
Deegroller
2 mengkommen
Kwastje
Plasticfolie
Bakpapier

 

Bereidingswijze:
Vet de springvorm in en leg een bakpapiertje op de bodem.

Snijd de koude boter in blokjes. Doe de boterblokjes, het bakmeel, de basterdsuiker, 1 ei, de vanillesuiker en een snufje zout in een mengkom. Kneed dit tot een mooie deegbal. Het kan even duren voor het een samenhangend deeg wordt. Meestal moet je zo'n 10 minuten kneden. Geef dus niet op! Wikkel de deegbal in met wat plasticfolie en laat 30 minuten liggen in de koelkast.

Als de deegbal in de koelkast ligt, kun je beginnen met de appels. Schil de appels en snijd deze in dunne plakjes. Door dunne plakjes te gebruiken valt je appeltaart straks niet uit elkaar. Doe de appelstukjes in een mengkom. Laat de rozijnen wellen in een bakje heet water. Meng de appelplakjes met de suiker, de kaneel en de rozijnen. 

Verwarm nu de heteluchtoven voor op 170 graden.

Rol 2/3e van het deeg uit op een met bakmeel bestuift oppervlak. Bekleed de vorm hiermee. Strooi het paneermeel op de bodem van de beklede vorm. Het paneermeel proef je niet maar het neemt wel het vocht van de appels op. Zo voorkom je dat de onderkant van je appeltaart niet goed gaart.

Doe de appelplakjes in de beklede vorm en druk deze heel goed aan. Gooi gerust je gewicht in de strijd! Hoe beter je de plakjes aanduwt, hoe meer zetmeel er vrijkomt. Zo blijft je appeltaart heel stevig, en kun je straks mooie punten snijden.

Rol het laatste deel deeg uit tot een dunne lap en snijd stroken van ongeveer 1 cm breed. Leg de stroken kruislings  op de appeltaart. Met wat extra deegstroken werk je de rand rondom af.

Klop een ei los met een vork. Smeer het ei over de stroken deeg met een bakkwastje.

Zet de taart iets onder het midden van de oven. Bak de taart in 1 uur en 10 minuten gaar en goudbruin. Laat de taart (als je nog langer kunt wachten...) een beetje afkoelen in de vorm voordat je de ring verwijderd. Serveer met een lekkere toef slagroom! 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Carlijn
2 jaar geleden

Super leuke website Amber. Ik wist helemaal niet dat jij ook zo van koken hield! :)